Kunst & Media Bewaar

Lucia de B. haalt shortlist Oscars

Lucia de Berk op de rode loper bij de premiere van de Nederlandse film Lucia de B.
Lucia de Berk op de rode loper bij de premiere van de Nederlandse film Lucia de B. © ANP Kippa

Lucia de B, de Nederlandse inzending voor de Oscars, staat op de shortlist voor de nominaties. De Academy, die de belangrijkste filmprijzen ter wereld uitdeelt, heeft vandaag de negen titels bekendgemaakt die na de voorselectie nog kans maken op een nominatie voor de beste buitenlandse film van het jaar.

Lucia de B van regisseur Paula van der Oest gaat over een van de grootste justitiële dwalingen uit de Nederlandse geschiedenis. De Haagse verpleegster Lucia de Berk (gespeeld door Ariane Schluter) zat jarenlang onterecht vast op verdenking van moord op talloze patiënten. Als de film, internationaal The Accused gedoopt, bij de laatste vijf kanshebbers komt, zou dat de tweede keer zijn dat Van der Oest deze eer te beurt valt. In 2003 werd ze genomineerd voor de tragikomedie Zus & zo.

Onder de grote kanshebbers is ook de Poolse film Ida, die vorige week de prijs voor de beste Europese film van 2014 won. Deze film van regisseur Pawel Pawlikowski gaat over een jonge non die in haar familieverleden duikt. Verder behoren de Argentijnse film Wild Tales (Relatos Salvajes) en de Russische Leviathan, beide eerder dit jaar genomineerd voor een Gouden Palm op het filmfestival van Cannes, als favorieten gezien.

Op 15 januari wordt bekendgemaakt welke vijf films definitief kans maken op de prestigieuze prijs. De Oscaruitreiking is eind februari.