Binnenland Bewaar

Nutricia voert productie babymelk op

Fabriek van Nutricia.
Fabriek van Nutricia. © ANP

Fabrikant Nutricia voert de Europese productie van babymelkpoeder op met 50 miljoen pakken per jaar. Dat meldt het AD. De fabrikant wil met deze maatregel het tekort in winkels door hamsterende Chinezen tegengaan. De levering aan Nederland wordt verdubbeld.

De meeste ouders in China kopen al enkele jaren geen babymelkpoeder meer dat in China wordt geproduceerd. Na enkele schandalen bij de productie vertrouwen veel mensen de Chinese producten niet meer en kopen alleen nog babymelkpoeder uit Nederland of Nieuw-Zeeland.

Om tegemoet te komen aan de aanhoudend grote vraag uit China rollen vanaf vandaag 150.000 pakken per dag extra van de lopende band, aldus het AD. Nog dagelijks treffen ouders namelijk lege schappen in drogisterijen en supermarkten. Als Nutrilon over de toonbank gaat, geldt vaak een maximum van één pak per keer.

Directeur Albertine van Wolfswinkel denkt dat de maatregel 'een positief effect zal hebben, maar ons advies is wel om de restrictie van één à twee pakken per klant te handhaven. We willen eerst kijken hoe de vraag zich ontwikkelt.'

'Sympathiek gebaar'
Detailhandel Nederland noemt de extra productie een 'sympathiek gebaar'. 'Maar ik heb er een hard hoofd in dat het voldoende zal zijn om de problematiek in onze winkels te verhelpen', aldus secretaris winkelcriminaliteit Bert van Steeg.

In 2014 verhoogde Nutricia de productie al met 40 miljoen pakken, in een Ierse fabriek. Met de totale uitbreiding is een investering van 200 miljoen euro gemoeid.

Chinese ouders verloren het vertrouwen in eigen babymelk na een melkschandaal. Zuigelingen hadden melk gedronken met melamine, een stof die wordt gebruikt in plastic en die camoufleert dat melk minder eiwitten bevat. Ruim 50.000 baby's belandden in het ziekenhuis met nierproblemen, ten minste zes overleden.